Jak se vyhnout kritickým chybám při výběru čerpadla a domácí vodárny

Jak vyčistit studnu nebo vrt?

Po kliknutí na modře zbarvený a podtržený text se Vám zobrazí odkaz.
Pokud potřebujete čerpat znečištěnou vodu ze studny/vrtu, je to vždy problém, protože všechna ponorná čerpadla (odstředivá, vřetenová, vibrační) s výjimkou kalových jsou určena pouze pro čerpání čisté vody. Proto přítomnost písku nebo jiných abrazivních nečistot bude mít vždy negativní vliv na životnost použitého čerpadla a je třeba s touto skutečností počítat.
Vyčištění vrtu nebo studny by měl provést studnař.

Pokud si ho chcete provést z jakéhokoliv důvodu sami, můžete na čištění kopané studny použít:

  • Ponorné vibrační čerpadlo typu MALYŠ. Nevýhodou jsou vibrace, které v některých případech mohou způsobit uvolňování nečistot.
  • Ponorné vřetenové čerpadlo. Pouze některé typy jsou vhodné pro kopané studny, tato informace je uvedena v jejich nabídce. Přestože se při čištění také značně sníží životnost hydraulické části a často je třeba rotor a stator vyměnit za nový, mají jednu velkou výhodu. Náhradní díly jsou levné a na rozdíl od odstředivých čerpadel je výměna jednoduchá a zvládnutelná svépomocí bez nutnosti zasílání čerpadla do opravny. Proto současně s čerpadlem doporučujeme objednat také náhradní hydraulickou část (rotor a stator), kterou najdete v nabídce čerpadla na kartě PŘÍSLUŠENSTVÍ nebo v nabídce PONORNÁ VŘETENOVÁ ČERPADLA PŘÍSLUŠENSTVÍ.
    Po výměně hydrauliky má čerpadlo výkonové parametry jako nové.
    Pokud je průtok čerpané vody větší jak vydatnost vrtu, doporučujeme k čerpadlu instalovat ochranu proti chodu na sucho. Ve většíně případů bude postačovat MAVE 2-HH2. V případě i velice krátkého chodu na sucho dojde u vřetenového čerpadla k závažnému poškození hydraulické části.
  • Ponorné kalové čerpadlo. Nevýhodou je malá hodnota max.  dopravní výšky, která omezuje použití na málo hluboké studně. Nejvhodnější jsou provedení se zvýšenou odolností vůči abrazivnímu znečištění. U kalového čerpadla je vždy třeba porovnat max. dopravní výšku udávanou jeho výrobcem s dopravní výškou, která odpovídá jeho provozním podmínkám (aby dokázalo vodu vyčerpat na povrch). Lze použít např.:
    • Kalové ponorné čerpadlo EVAK 50EUS-5.05 S, 230 V. Jeho max. dopravní výška při nulovém průtoku je 11 m a je vhodné i pro abrazivní znečištění.
    • Kalové ponorné čerpadlo PUMPA BLUE LINE PSPH 8,5-32/0,75, 230 V. Jeho max. dopravní výška při nulovém průtoku je 32 m a není vhodné pro abrazivní znečištění.
    • Kalové ponorné čerpadlo KOPRO WQ 3-24-0,75, 230 V, plovák. Jeho max. dopravní výška při nulovém průtoku je 28 m a není vhodné pro abrazivní znečištění.

Na čištění vrtu (vrtané studny) můžete použít:

  • Ponorné vibrační čerpadlo typu MALYŠ (pro vrt od průměru 104 mm). Nevýhodou jsou vibrace, které v některých případech mohou způsobit uvolňování nečistot. Jedná se o nejlevnější způsob.
  • Ponorné vřetenové čerpadlo. Podle typu pro různé průměry vrtu (od 90 mm). Čerpadla mají velkou dopravní výšku a proto je lze použít i do hlubokých vrtů. Přestože se při čištění také značně sníží životnost hydraulické části a často je třeba rotor a stator vyměnit za nový, mají jednu velkou výhodu. Vzhledem ke své ceně je na čištěné vhodné ponorné vřetenové čerpadlo ALFAPUMPY HC90 INOXPUMPA BLUE LINE 3PVM550-100. Náhradní díly jsou levné a na rozdíl od odstředivých čerpadel je výměna jednoduchá a zvládnutelná svépomocí bez nutnosti zasílání čerpadla do opravny. Proto současně s čerpadlem doporučujeme objednat také hydraulickou část (rotor a stator), kterou najdete jako náhradní díl v nabídce čerpadla na kartě PŘÍSLUŠENSTVÍ nebo v nabídce PONORNÁ VŘETENOVÁ ČERPADLA PŘÍSLUŠENSTVÍ.
    Po výměně hydrauliky má čerpadlo stejné výkonové parametry jako nové.
    Pokud je průtok čerpané vody větší jak vydatnost vrtu, doporučujeme k čerpadlu instalovat ochranu proti chodu na sucho. Ve většíně případů bude postačovat MAVE 2-HH2. V případě i velice krátkého chodu na sucho dojde u vřetenového čerpadla k závažnému poškození hydraulické části.
  • Ponorné odstředivé čerpadlo, nejlépe s plovoucími oběžnými koly, např. ALFAPUMPY. Tato čerpadla jsou levná a mají tzv. plovoucí oběžná kola, která zvyšují jejich odolnost vůči příměsi písku v čerpané kapalině. Výměna hydraulické části je dražší než u vřetenových čerpadel, vydrží ale přibližně 3x delší dobu provozu. Výměnu je možno provést v záruční opravně nebo i svépomocí.

Užitečné informace

  • Na čištění vrtů a studní se používají zejména levné typy čerpadel, protože je pravděpodobné, že dojde ke snížení jejich životnosti nebo k jejich poškození. Před objednáním čerpadla je třeba věnovat pozornost hodnotě max. hloubky ponoru a max. dopravní výšky, které najdete v jejich nabídce na kartě PARAMETRY.
  • Max. hloubka ponoru je vzdálenost ponořeného čerpadla od hladiny vody ve studni/vrtu. Pokud je hloubka ponoru větší jak hodnota uvedená výrobcem, tak do motoru čerpadla může vniknout voda a poškodit ho. Informaci o ponoru najdete v nabídce na kartě PARAMETRY.
  • Pokud se studnu/vrt nepodaří vyčistit, nebo se při čerpání do vody dostává např. písek nebo jíl, je to vždy problém. Může pomoci umístění čerpadla co nejvíce nad dnem. Jako nejefektivnější se zatím jeví použití celonerezových ponorných čerpadel, ale i u nich je třeba počítat se zkrácenou životností.